Rotumääritelmä

FCI:n luokitus: Ryhmä 1, lammas- ja karjakoirat.

FCI:n numero: 16

Hyväksytty: FCI 05.01.2011

Kennelliitto 24.8.2011

Alkuperämaa: Iso-Britannia.
 

Lyhyt historiaosuus


Vaikka vanhaenglanninlammaskoiran alkuperämaaksi mainitaan Iso-Britannia, sen uskotaan todellisuudessa polveutuvan eurooppalaisista ovtcharka- ja bergamasco-tyyppisistä koirista, joita on risteytetty britannialaisten lammaskoirien kanssa. Rotua pidetään nykyisin brittiläisenä, ja sitä kutsutaan usein nimellä "bobtail". Rotu on voimakas ja tiivisrakenteinen, ja sen erityispiirre on runsas, säänkestävä turkki. Pohjimmiltaan se on maalaiskoira, älykäs ja ystävällinen, ja sillä on erityisen kaikuva haukku, joka pystyy pelottamaan pois minkä tahansa tunkeilijan.


Yleisvaikutelma


Voimakas, neliömäinen, erittäin sopusuhtainen ja kauttaaltaan tasapainoinen koira. Ei missään tapauksessa korkearaajainen. Karvapeite on kauttaaltaan runsas. Tiivisrakenteinen, lihaksikas ja vahvarunkoinen koira, jolla on hyvin älykäs ilme. Luonnollisia ääriviivoja ei tule muuttaa leikkaamalla karvapeitettä. Koira on rakenteeltaan kestävä, sillä on loivasti taaksepäin kohoava selkälinja, ja runko on päärynänmuotoinen ylhäältä katsottuna. Rullaavat liikkeet ovat tyypilliset sekä peitsatessa että kävellessä. Haukussa on rodunomainen sointi.

Tärkeitä mittasuhteita:

Koiran seistessä säkä on lanneosaa alempana. Pään koko suhteessa runkoon. Kuonon pituus on noin puolet pään koko pituudesta.


Käyttäytyminen / luonne


Mukautuvainen ja tasapainoinen. Rohkea, uskollinen ja luotettava, ei vähääkään hermostunut eikä vihainen.


Pää


Kallo-osa

Kallo: Tilava, melko neliömäinen ja silmien yläpuolelta selvästi kaareutuva. Otsapenger: Selvästi erottuva.

Kuono-osa

Kirsu: Suuri ja musta; sieraimet ovat avoimet.

Kuono: Vahva, neliömäinen ja tylppä.

Leuat / hampaat: Hampaat ovat vahvat, suuret ja tasaisessa rivissä. Leuat ovat voimakkaat. Täydellinen,säännöllinen ja täysihampainen leikkaava purenta, ts. alaleuan etuhampaat koskettavat tiiviisti yläleuan etuhampaiden takapintaa ja ovat kohtisuorassa leukaluihin nähden. Tasapurenta hyväksytään, mutta se ei ole toivottava.

Silmät: Etäällä toisistaan. Silmät ovat tummanruskeat tai toinen silmä ruskea, toinen sininen (ns. wall- eye).Voidaan myös hyväksyä, että molemmat silmät ovat siniset. Vaalea silmien väri ei ole toivottava. Silmäluomien pigmentti on toivottavaa.

Korvat: Pienet ja litteästi pään sivuilla riippuvat


Kaula


Kohtalaisen pitkä, vahva ja kauniisti kaartuva.


Runko


Melko lyhyt ja tiivis.

Lanne: Hyvin vahva, leveä ja kevyesti kaareutuva.

Rintakehä: Syvä ja tilava; kylkiluut ovat selvästi kaareutuneet.


Häntä


Synnynnäinen töpöhäntä tai aiemmin yleensä typistetty. (Huom. Suomessa typistyskielto.)

Typistetty: Tavanmukaisesti kokonaan typistetty.

Typistämätön: Asennoltaan luonnollinen. Hännässä on tuuheat ja laadultaan karheat hapsut.


Raajat


Eturaajat

Lavat: Viistot ja taakse sijoittuneet; lapojen kärkien väli on kapeampi kuin olkanivelten väli. Liioitellun lihaksikkaat lavat eivät ole toivottavat.

Kyynärpäät: Tiiviisti rintakehän myötäiset.

Kyynärvarret: Eturaajat ovat täysin suorat, vankkaluustoiset ja riittävän pitkät.

Etukäpälät: Pienet, pyöreät ja tiiviit. Varpaat ovat hyvin kaareutuneet, päkiät paksut ja kiinteät. Käpälät eivät sisä- eivätkä ulkokierteiset.

Takaraajat

Yleisvaikutelma: Takaosa on vahva, täyteläinen ja lihaksikas.

Polvet: Hyvin kulmautuneet, mutta ei liioitellusti.

Sääret: Pitkät ja hyvin kehittyneet.

Kintereet: Matalat.

Välijalat: Takaa katsottuna yhdensuuntaiset.

Takakäpälät: Pienet, pyöreät ja tiiviit. Varpaat ovat hyvin kaareutuneet, päkiät paksut ja kiinteät. Eivät sisä-eivätkä ulkokierteiset.


Liikkeet


Koiran kävellessä liike on takaa katsottuna karhumaisen rullaavaa. Ravissa eturaajat ojentuvat vaivattomasti ja takaliikkeen työntö on voimakas. Raajat liikkuvat yhdensuuntaisesti. Laukka on erittäin joustava. Hitaassa vauhdissa joillakin yksilöillä on taipumusta peitsata. Koiran liikkuessa pään asento madaltuu luontaisesti.


Karvapeite


Karva: Runsasta, laadultaan karheaa ja pörröistä, ei suoraa eikä kiharaa. Aluskarva on vettä hylkivää. Pää ja kaula ovat runsaskarvaiset, korvissa on kohtalaisen runsas karvapeite. Eturaajat ovat kauttaaltaan runsaskarvaiset. Takaosa on etuosaa karvaisempi. Karvan laatu on tärkeämpää kuin sen pituus ja määrä.

Väri: Kaikki harmaan, siniharmaan (grizzle) tai sinisen sävyt. Runko on yksivärinen. Takaraajat ovat yksiväriset tai niissä voi olla valkoiset sukat. Valkoiset läikät yksivärisellä alueella eivät ole toivottavia. Pää,

kaula, eturaajat ja vatsanalusta ovat valkoiset, merkein tai ilman. Mikään ruskean vivahde ei ole toivottava.


Koko ja paino


Säkäkorkeus: Urokset vähintään 61 cm ja nartut vähintään 56 cm. Tärkeintä on

tyyppi ja sopusuhtaisuus; koko ei yksin saa olla määräävä tekijä.


Virheet


Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin sekä kykyyn toimia perinteisessä käyttötarkoituksessa.

Hylkäävät virheet:

•Vihaisuus tai liiallinen arkuus

•Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen

Huom.

Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

  • Grey Facebook Icon

© 2018 by OESFI. Proudly created with Wix.com